A fost actualizata lista imobilelor din Bucuresti ce risca sa se prabuseasca in cazul unui cutremur


A fost actualizata lista imobilelor din Bucuresti ce risca sa se prabuseasca in cazul unui cutremur

349 de cladiri din Bucuresti sunt incadrate in clasa I de risc seismic (constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita), conform AMCCRS – Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic – care a publicat pe site lista actualizata a imobilelor expertizate tehnic din punctul de vedere al riscului seismic.Lista imobilelor expertizate tehnic a fost actualizata pe 7 ianuarie a.c.

De asemenea, 368 de imobile (cu 2 mai multe fata de actualizarea anterioara) au fost incadrate in clasa a II-a de risc seismic (constructii care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila), iar in clasa a III-a (care include cladiri care, sub efectul cutremurului de proiectare, pot prezenta degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile nestructurale pot fi importante) se afla 114 cladiri (+1).

Numarul imobilelor incadrate in clasa a IV-a de risc seismic (corespunzator constructiilor la care raspunsul seismic asteptat este similar celui obtinut la constructiile proiectate pe baza prescriptiilor in vigoare) se mentine la 9.

In acelasi timp, numarul de imobile consolidate a ramas 96, dintre care unele sunt doar partial consolidate.

Alte 1.557 de imobile se afla pe lista celor expertizate tehnic plasate in categorii de urgente. Mai sunt 145 de imobile expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic neincadrate in categorii de urgenta sau in clase de risc seismic corespunzatoare.

Actualizarea listelor existente se face periodic, in functie de eventuale modificari ale legislatiei, dar si utilizand informatiile transmise de catre proprietari, dupa ce acestia consulta si identifica eventuale erori pe lista publicata. Actualizarea consta in corectarea unor date de identificare ale imobilelor privind anul construirii, numarul de niveluri, numarul de apartamente din imobil si noi incadrari intr-o clasa de risc seismic.

AMCCRS – Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic a fost infiintata de Primaria Capitalei. Administratia are ca obiectiv de activitate reducerea riscului seismic al constructiilor existente in Municipiul Bucuresti, in contextul atenuarii efectelor unui potential cutremur si actioneaza pentru realizarea masurilor de interventie la constructiile care prezinta niveluri insuficiente de protectie la cutremure.

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania, in cazul unui astfel de eveniment Bucuresti numarandu-se printre zonele urbane unde se vor inregistra cele mai multe pagube.

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale – cutremure, inundatii si alunecari de teren – a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele circa 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane si la inceputul acestui an sub 20%. La nivel national sunt active doar 1,7 milioane de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), conform statisticilor PAID.

Incheierea unei asigurari obligatorii impotriva dezastrelor naturale (polita PAD) nu este permisa in cazul locuintelor din cladirile cu bulina rosie.