Fiscul vrea să afle dacă polițele de asigurări își justifică prețul


Fiscul vrea să afle dacă polițele de asigurări își justifică prețul

164454_articolDupă operaţiunea „Cristal” din angrouri, Fiscul pregăteşte operaţiunea RCA-UL. Aşa i-am zis noi, ANAF-ul posibil să o boteze altfel. Oricare ar fi numele, important e conţinutul şi nu ambalajul. Şi conţinutul este că Fiscul se pregăteşte să controleze firmele de asigurări.

Potrivit unor surse din autoritatea de supraveghere financiară citate de Hotnews vor începe controale ample şi vor fi atipice. Experţii Fiscului nu se vor duce să caute firmele de plata taxelor, ci vor analiza contracte pentru a descoperi dacă nu e vorba de un eventual export de profit care să ducă la pierderi care mai apoi să justifice ridicări de tarife la poliţe.

Vor fi controlate contractele de consultanţă, transferul riscului şi majorările de capital. Controlul se pare că a pornit de la câteva adrese ale ASF trimise fiscului. Digi24 a căutat să confirme această informaţie şi răspunsul primit de la oficialii autorităţii a fost „Nu comentăm!”. Să ne uităm şi din altă perspectivă. Dacă informaţia era falsă, atunci ar fi negat-o.

ASF care se uită la datele financiare ale asiguratorilor ar fi observat fluxuri importante care ieşeau din firme către firme de reasigurare înregistrate prin off-shore-uri. Pentru cei cu memoria mai lungă a fost una dintre problemele identificate şi la Astra, ajunsă în faliment.

Dacă ar fi să stăm strâmb, adresa asta a ASF ar arăta cumva că şi-a cam declinat competenţa către Fisc la a desţeleni domeniul aceasta. Şi cumva că e depăşită. Dar e şi competenţa Fiscului.

Continuare…