Asigurătorii nu vor să accepte decontarea directă


Asigurătorii nu vor să accepte decontarea directă

RCASistemul compensării sau decontării directe nu reprezintă o opţiune fezabilă care să îmbunătăţească sustenabil funcţionarea pieţei asigurărilor obligatorii RCA pe termen mediu şi lung şi în avantajul tuturor părţilor implicate, consideră reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

UNSAR afirmă , într-un comunicat de presă, că sistemul de decontare directă adresează daunele materiale şi permite păgubiţilor să opteze între asigurătorul persoanei vinovate sau asigurătorul propriu (al păgubitului).

‘Acest lucru va crea antiselecţie şi va pune presiune pe asigurătorii care plătesc riguros despăgubirile. Totodată, aceşti asigurători (care plătesc riguros) vor avea o presiune imensă asupra fluxului de numerar (pentru că vor plăti despăgubiri în contul unor terţi, ca mandatari, pentru daune la care nu au poliţe şi nici prime). Luând în considerare modul în care se recuperează în prezent regresele, aceste companii ar avea probleme grave de lichiditate în câteva luni de zile’, se menţionează în comunicat.