Principalele schimbari propuse pentru asigurarea obligatorie a locuintei


Principalele schimbari propuse pentru asigurarea obligatorie a locuintei

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (PAD) a fost inregistrata, in decembrie, la Senat pentru dezbatere. Printre cele mai importante schimbari se numara introducerea riscului de furtuna, liberalizarea accesului in actionariatul PAID, dar si liberalizarea distributiei, precum si eliminarea amenzilor.In urma pagubelor tot mai dese rezultate in urma furtunilor, au existat mai multe discutii pentru introducerea acestora printre riscurile acoperite de politele PAD.

“Furtunile nu vor fi de un impact foarte mare, dar vor fi frecvente si atunci noi vom plati des si nu vom atinge niciodata programul de reasigurare, pentru ca despagubirile se vor incadra in retinerea noastra. Din totalul de 950 milioane de euro, cat are programul de reasigurare, retinerea PAID este de 4 milioane de euro in cazul inundatiilor si de 8 milioane de euro in cazul cutremurelor. Pentru furtuna nu avem inca un calcul de impact asupra programului de reasigurare”, a declarat Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania.

“Romania este unul dintre statele europene expuse in mod semnificativ la dezastre naturale, acestea avand un impact semnificativ asupra dezvoltarii economice si sociale a comunitatilor locale. In cazul Romaniei, subiectul dezastrelor naturale a fost cercetat si discutat din ce in ce mai intens incepand cu anul 2008, an in care a fost introdusa prin Legea nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, obligatia proprietarilor de locuinte de a incheia o asigurare pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren”, se precizeaza in Expunerea de motive.

“Totusi, la aproape zece ani de la emiterea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, trebuie spus ca dificultatile cu care se confrunta actualul sistem de asigurari obligatorii de locuinte sunt extrem de complexe, fiind generate in principal de nivelul redus de acceptare in randul populatiei, gradul de acoperire situandu-se sub 20% din totalul fondului locativ, ceea ce a generat necesitatea gasirii unor solutii pe termen scurt, mediu si lung pentru asigurarea sustenabilitatii sistemului in conditiile actualului nivel al prime! de asigurare stabilit de catre legiuitor, nivel al primei ce a fost anterior calculat pe baza unui grad de cuprindere in asigurare de 100%. De asemenea aparitia tot mai frecventa a unor dezastre naturale ca urmare a furtunilor si tomadelor a scos la iveala vulnerabilitatile si ineficienta sistemului de prevenire si protectie a populatiei in cazul unor calamitad de acest fel”, conform documentului citat.

Propunerea legislative vizeaza modificari referitoare la:

– Introducerea riscului de furtuna in categoria dezastrelor naturale ale caror consecinte sunt acoperite prin polita PAD

– Posibilitatea incheierii contractului PAD in acelasi contract cu alte asigurari facultative emise de alti asiguratori in sistem de coasigurare.

– Liberalizarea accesului in actionariatul PAID – vor putea fi actionari la aceasta societate orice alte entitati, persoane juridice, care singure exercita drepturi ce decurg din detinerea unor actiuni care reprezinta maximum 25% din capitalul social al PAID, iar societatea va putea sa isi extinda actionariatul, inclusiv prin oferta publica.

– Liberalizarea canalelor de distributie pentru contractele PAD prin modificarea articolelor de lege care prevad faptul ca distributia contractelor PAD se realizeaza exclusiv prin intermediul societatilor de asigurare. In acest mod, inclusiv autoritatile administratiei publice locale sau alte institutii pot distribui produsul de asigurare PAD;

– Pentru facilitarea intrarii in vigoare cat mai rapide a noilor contracte pentru riscul de cutremur se propune introducerea unei perioade neacoperite de 5 zile de la emiterea unui contract nou, doar pentru riscurile predictibile de alunecare de teren si inundatii, pentru riscul de cutremur aceasta intrand in vigoare din ziua urmatoare platii. S-a avut in vedere evitarea situatiilor in care contractul PAD este incheiata doar atunci cand riscul de alunecare de teren sau inundatie este cert, el manifestandu-se deja in zona locuintei;